Γ. Μανιάτης: «Απαντούν για αποζημιώσεις από παγετό Ιανουαρίου και μονίλια»


Απάντηση έδωσε ο Yπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Στ. Αραχωβίτης στο Γ. Μανιάτη, στην πρόσφατη ερώτησή του, για αποζημιώσεις των ζημιών σε πορτοκαλιές, μανταρινιές και άλλες καλλιέργειες της Αργολίδας. 
Στην απάντηση, αναφέρει ότι η μονίλια μπορεί να καλυφθεί μόνο από τα ΠΣΕΑ ενώ σύμφωνα με τα στοιχεία της ΔΑΟΚ Αργολίδας, η ζημιά φτάνει το 60% ενώ αντίστοιχα για τα πορτοκάλια οι χαμηλές θερμοκρασίες έως –3°C, είχαν ως αποτέλεσμα να εμφανιστούν οι χαρακτηριστικές «τάπες» (καφετιές κηλίδες) .

Αναφορικά με τη χορήγηση de minimis, ο υπουργός, αντί να επιβεβαιώσει την πρόσφατη δέσμευσή του στη σύσκεψη με το Γ. Μανιάτη και τους άλλους εκπροσώπους Αργολίδας, ότι σε κάθε περίπτωση θα αποζημιωθούν οι παραγωγοί, αναφέρει ότι μεγάλο μέρος του ποσού που μπορεί να χορηγηθεί για de minimis, έχει ήδη διατεθεί για κάλυψη ενισχύσεων από ζημιές σε ροδάκινα, πυρκαγιές, εμπάργκο Ρωσίας κά. 

Το ανησυχητικό είναι ότι η αναφορά αυτή, αντί να επαναεπιβεβαιώνει τη βούληση του υπουργείου να αποζημιώσει την Αργολίδα, έμμεσα αφήνει να εννοηθεί, ότι δεν υπάρχει η αναγκαία διαθεσιμότητα πόρων. Θα επανέλθουμε με νεότερη ερώτησή μας.

Ακολουθεί η Απάντηση του αρμόδιου Υπουργού, καθώς και η Ερώτηση του Γ. Μανιάτη.
Σχόλια