Παρέμβαση Γ. Μανιάτη στη Βουλή για τις κλοπές εξοπλισμού των ανεμομεικτών στην Αργολίδα


Το σημαντικό πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι καλλιεργητές της Αργολίδας και αφορά στην κλοπή του εξοπλισμού των ανεμομεικτών, με αποτέλεσμα σημαντική μείωση του εισοδήματός τους, λόγω ζημιάς στην παραγωγή τους, αναδεικνύει με σχετική ερώτησή του στη Βουλή ο Βουλευτής Αργολίδας του ΚΙΝΑΛ, καθ. Γ. Μανιάτης.
Ο Γ. Μανιάτης ζητά από τους αρμόδιους Υπουργούς την άμεση λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων, προκειμένου α) να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των οποίων οι εξοπλισμοί ανεμομεικτών κλάπηκαν και η περιουσία τους υπέστη ζημιά εξ αυτού του λόγου, β) να εμπεδωθεί η ασφάλεια στην ύπαιθρο και να προστατευθεί η περιουσία και ο εξοπλισμός της παραγωγής των αγροτών και γ) να μην επιβαρύνονται με την πληρωμή του παγίου προς τη ΔΕΗ, καθώς και με το κόστος επανασύνδεσης.

Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης του Γ. Μανιάτη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης, Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος & Ενέργειας:

«Κύριοι Υπουργοί,
με την εμφάνιση των πρώτων παγετών της τρέχουσας καλλιεργητικής περιόδου, ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα αναδείχθηκε για τους καλλιεργητές, κυρίως των εσπεριδοειδών στην Αργολίδα. Η αδυναμία προστασίας των καλλιεργειών τους από τους παγετούς λόγω κλοπών του εξοπλισμού των ανεμομεικτών, με αποτέλεσμα τη μη λειτουργία τους τις κρίσιμες κυρίως νύχτες, που η θερμοκρασία λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών προκαλεί ζημιά στην παραγωγή και μειώνει σημαντικά το αναμενόμενο εισόδημα των αγροτών.

Τα πράγματα γίνονται ακόμη πιο δύσκολα για τους παραγωγούς και το εισόδημά τους, επειδή πρέπει να καλύψουν για τις αποδεδειγμένες κλοπές, τόσο την πληρωμή του παγίου της ΔΕΗ, όσο και το κόστος επανασύνδεσης με τη ΔΕΗ.

Οι παραγωγοί είναι ανάστατοι και αγωνιούν εάν σε αυτές τις περιπτώσεις θα υπάρξει αποζημίωση για τις ζημιές της παραγωγής, για τις οποίες ενώ διέθεταν τα μέσα προστασίας (ανεμομείκτες) αυτά δεν λειτούργησαν λόγω των κλοπών.

Κατόπιν των ανωτέρω, κατά αντικείμενο αρμοδιότητας, ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:

1. Τι μέτρα θα λάβουν, ώστε να εμπεδωθεί η ασφάλεια στην ύπαιθρο και να προστατευθεί η περιουσία και ο εξοπλισμός προστασίας της παραγωγής των αγροτών;

2. Τι μέτρα θα ληφθούν, ώστε να αποζημιωθούν οι παραγωγοί των οποίων οι εξοπλισμοί ανεμομεικτών κλάπηκαν και η παραγωγή τους υπέστη ζημιά εξ αυτού του λόγου και πώς θα αποζημιωθούν για να αντικαταστήσουν τα περιουσιακά στοιχεία και τον εξοπλισμό που εκλάπη;

3. Τι μέτρα θα λάβει η ΔΕΗ, ώστε για όσο διάστημα δεν υπάρχουν οι κλαπέντες εξοπλισμοί ανεμομεικτών, οι παραγωγοί να μην πληρώνουν πάγιο και πώς δεν θα επιβαρυνθούν με το εκ νέου κόστος επανασύνδεσης για διακοπή ηλεκτροδότησης που δεν ευθύνονται;»

Σχόλια