Κοροναϊός: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κήρυξε ο ΠΟΥ τον πλανήτη


Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς εξαπλώνεται ο νέος κοροναϊός. 

Η ανακοίνωση του ΠΟΥ έρχεται ενώ πάνω από 8.000 χιλιάδες κρούσματα έχουν καταγραφεί μέσα σε ελάχιστες ημέρες. Ο Οργανισμός αναγνωρίζει πως ιός που εμφανίστηκε τον περασμένο μήνα έχει πλέον εξαπλωθεί σε αρκετές χώρες και αποτελεί κίνδυνο.

Μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί παγκοσμίως 8.235 κρούσματα. Από το ξέσπασμα της επιδημίας, 171 άνθρωποι έχουν πεθάνει και μόλις 143 θεωρείται πως έχουν ιαθεί πλήρως. Πριν λίγες ημέρες, οι επιστήμονες είχαν προειδοποιήσει πως ο 2019-nCoV μεταδίδεται πριν καν εκδηλωθούν τα πρώτα συμπτώματα, γεγονός που καθιστά δύσκολο την ανάσχεση της εξάπλωσης του.

«Θα προσβληθούν δεκάδες εκατομμύρια»

Ειδικοί επιδημιολόγοι εκτιμούν ότι ο νέος κοροναϊός θα προσβάλει δεκάδες εκατομμύρια ανθρώπους και η επιδημία θα διαρκέσει πολλούς μήνες, στην καλύτερη περίπτωση. «Το καλύτερο σενάριο θα ήταν (η επιδημία) να συνεχιστεί την άνοιξη, το καλοκαίρι και στη συνέχεια να υποχωρήσει», δήλωνε χαρακτηριστικά πριν λίγες ημέρες ο καθηγητής του πανεπιστημίου του Τορόντο Ντέιβιντ Φίσμαν, και συντάκτης του περιοδικού της Διεθνούς Εταιρείας Επιδημιολογίας.


m.lifo.gr

Σχόλια