Ανοιχτή επιστολή του Δημάρχου Ναυπλιέων προς τον Υπουργό Υγείας για το Νοσοκομείο Ναυπλίου


Η οικονομική κρίση μαζί με το φαινόμενο της μετανάστευσης των νέων γιατρών στο εξωτερικό, οδήγησαν τις μικρές Νοσηλευτικές Δομές στα πρόθυρα της κατάρρευσης. Θύματα αυτής της συγκυρίας είναι και οι δύο μικρές Νοσηλευτικές Δομές του Νομού Αργολίδας, όπου εδώ και τέσσερα χρόνια πορεύονται απαξιωμένες και ακυβέρνητες. Με Διοικήσεις που βάλτωσαν ακόμη παραπάνω από τις προηγούμενες τις υποδομές υγείας στο Νομό μας και το μόνο που κατάφεραν είναι η μείωση του επιπέδου παροχής υπηρεσιών υγείας.

Η έλλειψη γραπτών διαβεβαιώσεων ότι θα παραμείνει λειτουργικό το Νοσοκομείο Ναυπλίου και η Μονάδα των ΤΕΠ., οδήγησαν το Δημοτικό Συμβούλιο Ναυπλίου στην κατεπείγουσα συνεδρίαση της 28.03.2019 με μοναδικό Θέμα της ημερήσιας διάταξης "την συζητούμενη κατάργηση του ΤΕΠ της Ν.Μ. Ναυπλίου".

Το Δημοτικό Συμβούλιο ομόφωνα αποφάσισε:
-Την έγγραφη διαβεβαίωση από πλευράς πολιτείας για την απρόσκοπτη και συνεχή λειτουργία του ΤΕΠ Ναυπλίου

-Την έγγραφη ενημέρωση για τον σχεδιασμό του Υπουργείου υγείας για τες δύο Νοσηλευτικές μονάδες

-Την αξιολόγηση της υπάρχουσας κατάστασης μετά από διαβούλευση με το ιατρικό, νοσοκομειακό και διοικητικό προσωπικό του Νοσοκομείου Ναυπλίου.

-Την οργάνωση κινητοποιήσεων σε συνεργασία με όλους τους τοπικούς φορείς,

και

-Την δρομολόγηση συγκρότησης αντιπροσωπευτικής επιτροπής, η οποία ι α επισκεφτεί του Υπουργό Υγείας και κάθε συναρμόδια Υπηρεσία, προκειμένου να ενημερωθεί υπεύθυνα και να εκφράσει το αίτημα για την απρόσκοπτη συνέχιση της λειτουργίας του Νοσοκομείου Ναυπλίου.

Τα επείγοντα περιστατικά Θεωρούνται πολύ δύσκολα περιστατικά με πολλαπλάσια νοσηρότητα και Θνησιμότητα σε σύγκριση με τα τακτικά περιστατικά. Η ασφαλής διεκπεραίωση των επειγόντων βασίζεται σε δύο βασικές προϋποθέσεις:

α} Στον σχεδιασμό και την οργάνωση του Τμήματος Επειγόντων ως ξεχωριστό Τμήμα με δικό του προϋπολογισμό και στελεχιακό δυναμικό.

β) Το εμπλεκόμενα στελεχιακό δυναμικό να έχει άρτια εκπαίδευση και πλήρη γνώση ταυ αντικειμένου, νια να φέρουν εις πέρας το δύσκολο έργο που παρέχεται στο ΤΕΠ. 

Η τοπική κοινωνία χρειάζεται να επιδείξει σοβαρότητα με αιχμηρά αντανακλαστικά, ούτως ώστε ο Νομός Αργολίδας να μην χάσει μιας μεγάλης σημασίας υποδομή υγείας και οι πολίτες και επισκέπτες της πόλης του Ναυπλίου να μην στερηθούν της παροχής υπηρεσιών υγείας.'

Η τοπική κοινωνία χρειάζεται Διοικήσεις όχι απαξιωμένες αλλά Διοικήσεις αποτελεσματικές με γνώσεις και εμπειρία που Θα ακροάζονται τους πολίτες και θα υλοποιούν τις Αποφάσεις.

Η Υγεία του πολίτη είναι πάνω από παραταξιακές και κομματικές σκοπιμότητες και γι αυτό τον λόγο
θα πρέπει ενωμένοι να απαιτήσουμε την "επιστροφή στην κανονικότητα" του Νοσοκομείου Ναυπλίου, όπου κανονικότητα για μας σημαίνει την διοικητική απαγκίστρωση από το Νοσοκομείο Άργους, αφού το πείραμα της συγχώνευσης των δύο νοσοκομείων απέτυχε παταγωδώς.

Τέλος προχωρούμε στην επιδίωξη συνάντησης με τον υπουργό υγείας προκειμένου ενωμένοι να υπερασπιστούμε το δικαίωμα παροχής υγείας των συμπολιτών μας αλλά και των χιλιάδων επισκεπτών του δήμου μας.

Η αποσύνδεση και η ανεξάρτητη λειτουργία του Νοσοκομείου μας είναι η μοναδική βιώσιμη λύση, με δεδομένη την αύξηση των οικονομικών παροχών και την στελέχωση με ανθρώπινο δυναμικά όπως και τον εκσυγχρονισμό του ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΝΑΥΠΛΙΕΩΝ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΩΣΤΟΥΡΟΣ

Σχόλια