Η γιορτή της Αγκινάρας στα ΙΡΙΑ ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ


Το κύριο προϊόν της καταπράσινης κοιλάδας των Ιρίων Αργολίδας γιόρτασαν το βράδυ του Σαββάτου κάτοικοι και επισκέπτες των Ιρίων του Δήμου Ναυπλιέων στην Αργολίδα.

Οι καλλιεργητές της περιοχής έχουν εξειδικευτεί στην παραγωγή της και με ιδιαίτερη επιμέλεια στην καλλιεργητική διαδικασία παραδίδουν ένα μοναδικό προϊόν.

Κάθε Μάιο η αγκινάρα έχει τη δική της γιορτή στα Ίρια. Φέτος ο Δήμος Ναυπλιέων διοργάνωσε μαζί με τον Πολιτιστικό Σύλλογο της περιοχής την ετησια γιορτή το βράδυ του Σαββάτου 11 Μαϊού στην πλατεία του χωριού.

Πιστές στην παράδοση οι γυναίκες των Ιρίων καθάρισαν και φέτος αγκινάρες όπου τις μαγείρεψαν και τις πρόσφεραν με αγάπη, μεράκι και καλή διάθεση στον κόσμο που επισκέφθηκε το χωρίο και την γιορτή.

Πρόκειται για μια γιορτή που αναδεικνύει με τον καλύτερο τρόπο την αγροτική παραγωγή των Ιρίων και τη φιλόξενη διάθεση των κατοίκων της περιοχής.
Η γιορτή πραγματοποιήθηκε για 15η συνεχή χρονιά, αποτελώντας μέρος μιας σειράς εκδηλώσεων, που προβάλλουν τη διατροφική αξία, τις φαρμακευτικές ιδιότητες της αγκινάρας αλλά και τις πολλές δυνατότητες μαγειρέματος της και θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν οι επισκέπτες της γιορτής.Ιδιαίτερες γεύσεις, σε γλυκές και αλμυρές εκδοχές, προσφέρθηκαν στους λάτρεις του φαγητού.

Μετά από διαρκείς προσπάθειες της δημοτικής αρχής σε συνεργασία με φορείς του νομού, η αγκινάρα Ιρίων έχει συμπεριληφθεί στους κοινοτικούς καταλόγους των προϊόντων «Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης». Η επωνυμία αυτή είναι ένα ισχυρό εργαλείο στα χέρια των παραγωγών.

Η εκδήλωση που έγινε στην πλατεία των Ιρίων κατέληξε σε παραδοσιακό γλέντι με μουσική και χορό

Σχόλια