3ο διήμερο Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικών - Βυζαντινών Ύμνων στο Λυγουριό


Η Δημοτική Κοινότητα Ασκληπιείου, ο Δήμος Επιδαύρου και η Ι.Μ. Αργολίδος, διοργανώνουν Χορωδιακό Φεστιβάλ Θρησκευτικών και Βυζαντινών Ύμνων, για 3η συνεχόμενη χρονιά στο Λυγουριό του Δήμου Επιδαύρου.


Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε το διήμερο 10 και 11 Μαΐου στον Ι.Ν Αγ. Βασιλείου στο Λυγουριό.Συμμετείχαν Χορωδιακά σχήματα από διάφορα μέρη της Ελλάδας και από το εξωτερικό.

Την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019 πρώτη ημέρα του Φεστιβάλ έψαλαν οι χορωδίες , Βυζαντινός χορός Σχολής Εκκλησιαστικής Μουσικής της Ι.Μ. Αργολίδος υπό την διεύθυνση του πρωτοψάλτη κ. Δημητρίου Καρκαλάτου, η χορωδία από τη Ρουμανία ,Cantus Domini, η Μικτή χορωδία Αργυρούπολης και ο Βυζαντινός χορός Άγιος Πέτρος Επίσκοπος Άργους .Το πρόγραμμα θα συνεχιστεί το Σάββατο με τις χορωδίες Cantus Domini από τη Ρουμανία ,τη γυναικεία χορωδία Καλλιτεχνήματα ,το χορωδιακό εργαστήρι ΙΑΜΒΟΣ, και η χορωδία πολιτιστικού συλλόγου Άργους Τελέσιλλα.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Μητροπολίτης Αργολίδος Νεκτάριος , ο Δήμαρχος Επιδαύρου Κ.Γκάτζιος κι ο διευθυντής της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Αργολίδος Γρηγόρη Κακούρη

Η Ιερά Μητρόπολις Αργολίδος με πρωτοβουλία του Μητροπολίτη κ. Νεκταρίου, στα πλαίσια της διαφυλάξεως, διατηρήσεως και διαδόσεως της πατρώας ψαλτικής τέχνης, όπως αυτή διασώθηκε ανά τους αιώνες έως σήμερον και η οποία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της Εθνικής και Πολιτιστικής κληρονομιάς, αλλά και στα πλαίσια της μουσικής εκπαιδεύσεως και ειδικής καταρτίσεως των ενδιαφερομένων να διακονήσουν τα Ιερά Αναλόγια της Ιεράς Μητροπόλεως, ίδρυσε Σχολή Βυζαντινής Εκκλησιαστικής Μουσικής υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως και την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού.


Η έδρα της Σχολής βρίσκεται στο Ναύπλιο στο ισόγειο του κτιρίου που εκπέμπει ο Ραδιοφωνικός Σταθμός της Ιεράς Μητροπόλεως, δίπλα από τον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας, τμήματα της Σχολής λειτουργούν επίσης στο Αργος και στο Λυγουριό του Δήμου Επιδαύρου, για άνδρες και γυναίκες.

Η φοίτηση είναι υποχρεωτική, πενταετής και σύμφωνα με τα αναλυτικά προγράμματα του Υπουργείου Πολιτισμού. Τα Πτυχία, τα οποία θα χορηγεί η Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως θα είναι αναγνωρισμένα από το κράτος.

Σχόλια