Γ. Μανιάτης: «Εγκαταλελειμμένες οι αρχαιότητες της Αργολίδας – Ο τάφος του Ατρέα»


Ερώτηση προς την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα. Μυρσίνη Ζορμπά κατέθεσε ο καθ. Γιάννης Μανιάτης, αναφορικά με την εγκατάλειψη των αρχαιοτήτων της Αργολίδας, με χαρακτηριστικό παράδειγμα την απαράδεκτη κατάσταση, όπως αυτή περιγράφεται σε πρόσφατα δημοσιεύματα, που επικρατεί στον τάφο του Ατρέα.Ακολουθεί το κείμενο της ερώτησης:
«Κυρία Υπουργέ,
εικόνα εγκατάλειψης εμφανίζουν οι αρχαιότητες της Αργολίδας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται εξαιρετικά αρνητικές εντυπώσεις στους Έλληνες και ξένους επισκέπτες. Σε μια Αργολίδα, που από τις πωλήσεις εισιτηρίων σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους, συνεισφέρει κάθε χρόνο πάνω από 5.000.000€, είναι αδιανόητο να εμφανίζεται στην έναρξη της τουριστικής περιόδου εικόνα τριτοκοσμική, εξαιτίας της ελάχιστης χρηματοδότησης και της υποστελέχωσης σε όλους τους τομείς.

Ο τάφος του Ατρέα, ένα κορυφαίο μνημείο, παρουσιάζεται στους επισκέπτες ως ένας τόπος γεμάτος με σμήνη μελισσών και νυχτερίδων, που δημιουργούν εξαιρετικά αρνητική εικόνα σε όλους τους επισκέπτες, γεγονός που έχει προκαλέσει σχετικά αρνητικά δημοσιεύματα. Στα μέσα του Απριλίου, ενώ θα έπρεπε το μεγαλύτερο μέρος της ετήσιας χρηματοδότησης να έχει ήδη διατεθεί, η κατάσταση είναι τραγική: Έχουν διατεθεί λιγότερα από 15% των αναγκαίων κονδυλίων που έχουν ζητηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας. Υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις στο φυλακτικό προσωπικό, με αποτέλεσμα οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία να λειτουργούν ελάχιστες ώρες, ενώ η ίδια και ακόμη χειρότερη κατάσταση εμφανίζεται στα πωλητήρια και κυλικεία, των οποίων ελάχιστες ώρες της ημέρας προσφέρονται οι υπηρεσίες κάποιου αξιοπρεπούς επιπέδου.

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κα υπουργός:

Πόσα κονδύλια έχουν ζητηθεί από την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αργολίδας για το 2019 και πόσα έχουν διατεθεί μέχρι σήμερα στην έναρξη της τουριστικής περιόδου;
Πώς προτίθεται το υπουργείο να στηρίξει την τοπική Εφορεία, ώστε μνημεία όπως ο τάφος του Ατρέα να μην εμφανίζουν τη σημερινή απαράδεκτη κατάσταση, αλλά μέσα από την παροχή της αναγκαίας χρηματοδότησης και στελέχωσης, να βρεθούν στο επίπεδο που τους αρμόζει;
Πόσο είναι το προσωπικό που ζητήθηκε από την Εφορεία Αρχαιοτήτων ανά ειδικότητα και πόσο έχει διατεθεί;»

Σχόλια