Η Εισήγηση του Αντιδήμαρχου Οικονομικών Δήμου Ναυπλιέων Γιώργου Καχριμάνη για τον προϋπολογισμό του έτους 2019


Κύριε πρόεδρε,κύριε Δήμαρχε,αγαπητοί συνάδελφοι,κυρίες και κύριοι.

Σήμερα στο κατώφλι του νέου έτους καλούμαστε να συζητήσουμε και να ψηφίσουμε τον προϋπολογισμό του 2019.
Έναν προϋπολογισμό σε μια χρονιά πολύ σημαντική, μια χρονιά με άρωμα εκλογών.Αυτή ακριβώς η ειδοποιός διαφορά σε σχέση με τους προηγουμένους προϋπολογισμούς μας δίνει την απόδειξη που μάταια πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια πασχίζαμε να αποδείξουμε. Ότι δηλαδή οι προϋπολογισμοί δεν είναι εκθέσεις ιδεών αλλά στηρίζονται πάνω σε κανόνες και μάλιστα σε κανόνες οι οποίοι ελέγχονται .
Έτσι σήμερα παρουσιάζουμε στο δημοτικό συμβούλιο έναν προϋπολογισμό που έχει ελεγχθεί ως προς την νομιμότητά του και έχει εγκριθεί από το παρατηρητήριο οικονομικής αυτοτέλειας των ΟΤΑ.

Αυτό το λέω κυρίως για να οδηγήσω σήμερα την κουβέντα όσο περισσότερο μπορώ στην ουσία του προϋπολογισμού που έχει να κάνει με θέματα σημασίας για την λειτουργία του Δήμου και όχι με ανάλυση κωδίκων και λογαριασμών που όπως σας είπα για την νομιμότητά τους έχουν ελεγχθεί και εγκριθεί από τα αρμόδια όργανα.

Η οικονομική υπηρεσία του Δήμου και στο σημείο αυτό να τους ευχαριστήσω που για μια ακόμη χρονιά κατέθεσαν την επιστημοσύνη τους ,την εμπειρία τους και την γνώση τους για την σύνταξη του προϋπολογισμού μας.

Η οικονομική λοιπόν υπηρεσία μας ακολουθώντας πιστά τις οδηγίες της ΚΥΑ για την σύνταξη του προϋπολογισμού και ενσωματώνοντας το τεχνικό πρόγραμμα που έχουμε ηδη ψηφίσει μας δίνει σήμερα το εργαλείο αυτό για την λειτουργία του Δήμου.

Χωρίς ακροβατισμούς, χωρίς υπερβολές, με σύνεση διαμορφώσαμε ένα πλαίσιο λειτουργίας του Δήμου , έναν έντιμο και ρεαλιστικό προϋπολογισμό αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες της κοινωνίας. Η εμπειρία μας μέσα από την καθημερινή ενασχόληση με τα κοινά αυτά τα πέντε χρόνια που μας εμπιστευτήκατε να υπηρετήσουμε τον Δήμο μας βοήθησε να προβλέψουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και να τις αποτυπώσουμε στον προϋπολογισμό.

Φυσικά τίποτα δεν σταματάει εδώ. Η λειτουργία του Δήμου μέσα από αυτό το εργαλείο είναι μια δυναμική διαδικασία όπου καθημερινά επαναπροσδιορίζεται ανάλογα με τις ανάγκες που θα προκύψουν. Όπως πάντα λέω ο προϋπολογισμός είναι ένας ζωντανός οργανισμός που μπορεί καθ’ όλη την χρονιά να αναπροσαρμόζεται.
Θα κάνω αναφορά σε 5 σημεία που αξίζουν να τονίσω και έχουν προβλεφθεί μέσα στον προϋπολογισμό:

✅Την πρόβλεψη για αγορά Απινιδωτών που θα τοποθετηθούν στα αθλητικά κέντρα αλλά και στα τοπικά ιατρεία των κοινοτήτων. Είναι μία πολύ σοβαρή παρέμβαση στην κοινωνική μας πολιτική .

✅Την τόνωση των κωδικών για την παρέμβαση μας σε ένα πολύ σημαντικό ζήτημα όπως είναι τα αδέσποτα ζώα.

✅Τον εκσυγχρονισμό των υπηρεσιών με υπολογιστές και περιφερειακά ώστε να γίνουν περισσότερο αποδοτικές.

✅Την προμήθεια αυτόνομων ηλιακών κάδων και άλλων εργαλείων και μηχανημάτων για την υπηρεσία καθαριότητας.

✅Προβλέψαμε για την αντικεραυνική προστασία των σχολείων μας από ιδίους πόρους με ποσό 76.000,00 ευρώ

Τέλος ενταχθήκαμε στα προγράμματα Φιλόδημος 1 και 2 για την προμήθεια παιδικών χαρών και την συντήρηση των αύλειων χώρων των σχολείων μας.

Το τεχνικό πρόγραμμα όπως σας είπα είναι ενσωματωμένο.
Είμαι σίγουρος ότι μέσα από την διαλογική συζήτηση τόσο σήμερα όσο και το έτος που έρχεται θα μπορέσουμε να υπηρετήσουμε καλύτερα τους συνδημότες μας.

Κυρίες και κύριοι σας καταθέτουμε προς ψήφιση έναν προϋπολογισμό ο οποίος έχει διαμορφωθεί σύμφωνα με την κείμενη νομοθεσία και τις εισηγήσεις της οικονομικής επιτροπής.

Εμφανίζει έσοδα 37.522.865,11 ευρώ και δαπάνες 37.522.865,11 είναι πλήρως ισοσκελισμένος και συμμορφωμένος με ότι ορίζουν οι νομοί .

Σχόλια