Ο Εορτασμός των Αγίων Πάντων στο ΝΑΥΠΛΙΟ

Σε φυσική σπηλιά ανατολικά της συνοικίας Πρόνοιας, έχει διαμορφωθεί ο μικρός ναός των Αγίων Πάντων. Ο ναός αυτός ήταν ο πρώτος κοιμητηριακός ναός του Ναυπλίου έως και το 1856. Στο δάπεδό του μπορεί να δει κανείς μαρμάρινες επιτύμβιες πλάκες με ονόματα ανθρώπων , που θυμίζει και την λειτουργία του ως νεκροταφείο. 

Αναφορές για το ναό υπάρχουν από τα χρόνια ακόμα των Ενετών ,μιας και η ακριβής χρονολογία που χτίσθηκε είναι άγνωστη, από μία απογραφή που είχε γίνει ,εκείνη την εποχή, αναφέρεται μεταξύ άλλων από τον τότε ιερέα ,πως γύρο από τον ναό υπάρχουν σπίτια ''αθηέηκα και ρούσικα ''.

Ρώσικα λέγεται και έως και σήμερα η γειτονία γύρω από την εκκλησία των Αγίων Πάντων. Κοντά στο σπήλαιο που είναι χτισμένη η εκκλησία , βρίσκεται σκαλιστό σε βράχο ένα τεράστιο λιοντάρι το γνωστό ''Ο ΛΕΩΝ ΤΩΝ ΒΑΥΑΡΩΝ'' φτιαγμένο από τον γλύπτη Ζίγκλερ ,μετά από παραγγελία του Λουδοβίκου των Βαυαρών, για να θυμίζει πως εκεί έχουν ενταφιαστεί οι Βαυαροί αξιωματικοί και οπλίτες που είχαν πεθάνει στο Ναύπλιο την εποχή του Όθωνα από τύφο(1833-1834).

Ακόμα μία μαρτυρία αναφέρει πως στην περιοχή γύρω από την εκκλησία υπήρχε και το μουσουλμανικό κοιμητήριο την εποχή που η πόλη ήταν υποταγμένη στους Τούρκους. Προφορικές παραδόσεις θέλουν τον ναό να είναι ο μόνος που είχαν επιτρέψει οι Τούρκοι να λειτουργεί τα δύσκολα χρόνια της δεύτερης Τουρκοκρατίας. Ο ναός λειτουργούσε κανονικά ως ενοριακός ναός έως και περίπου το 1890, οπότε κατόπιν έγινε παρεκκλήσιο της Αγίας Τριάδας Ναυπλίου.

Όπως και κάθε χρόνο την παραμονή της πανήγυρης τελείται εσπερινός με αρτοκλασία ,όπου μαζεύεται πάρα πολύς κόσμος από το Ναύπλιο και τις γύρω περιοχές μιας και είναι ο μοναδικός ναός που είναι αφιερωμένος στους Αγίους Πάντες.

Φέτος τον πανηγυρικό εσπερινό τέλεσε o γενικός αρχιερατικός της Μητροπόλεως Αργολίδος π. Πέτρος Αθανασόπουλος πλαισιωμένος από ιερείς της πόλης. Στο τέλος του εσπερινού έγινε η λιτάνευση της ιερά και θαυματουργής εικόνας στα γραφικά σοκάκια της Πρόνοιας προς ευλογία του τόπου και των κατοίκων.

Τον εσπερινό παρακολούθησαν οι βουλευτς Αργολίδος Γ.Γκιόλας , Γ.Ανδριανός , Γ.Μανιάτης , ο Δήμαρχος Ναυπλίου Δ.Κωστούρος κα . H ύπαρξή του μαρτυρείται ήδη από την εποχή της δεύτερης Eνετοκρατίας της πόλης, ενώ το 1715, όταν το Nαύπλιο καταλήφθηκε για δεύτερη φορά από τους Tούρκους, μόνο στους Aγίους Πάντες επιτρεπόταν ο εκκλησιασμός των χριστιανών, μέχρι το 1780, οπότε επετράπη η λειτουργία και στο εκκλησάκι της Aγίας Σοφίας που βρισκόταν εντός των τειχών της πόλης.

Γύρω από τους Αγίους Πάντες βρισκόταν το παλαιό νεκροταφείο της πόλης, όπου είχαν ενταφιαστεί εξέχουσες προσωπικότητες της Ελληνικής Επανάστασης, όπως ο Παλαιών Πατρών Γερμανός, ο Nικηταράς και ο Στάικος Σταϊκόπουλος. Tο νεκροταφείο των Αγίων Πάντων λειτούργησε μέχρι το 1852 περίπου, οπότε κατασκευάστηκε το σημερινό νεκροταφείο.


Σχόλια