Σάββατο, 3 Μαρτίου 2018

Έντονη ανησυχία για τους δύο Έλληνες Στρατιωτικούς μετά την σύλληψη τους από τους Τούρκους

Συναγερμός έχει σημάνει τα δύο τελευταία 24ωρα στην Αθήνα μετά τη γνωστοποίηση της είδησης της σύλληψης των δύο ελλήνων στρατιωτικών από τις τουρκικές αρχές στον Έβρο. Το περαστικό έλαβε χώρα την Πέμπτη, λίγο πριν λάβει χώρα η παράδοση-παραλαβή στο υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες μάλιστα, αυτός ήταν και ο λόγος που η σχετική τελετή άργησε να ξεκινήσει. 

Οι επαφές ανάμεσα στο τρίγωνο Μαξίμου-Πενταγώνου-υπουργείου Δικαιοσύνης έχουν πάρει φωτιά, ενώ το γεγονός ότι η Άγκυρα αρνήθηκε να διαχειριστεί το θέμα σε επιπεδο τοπικού διοικητή και εξανάγκασε ουσιαστικά την παρέμβαση του αρχηγού ΓΕΕΘΑ με τον τούρκο ομολογό του είναι δηλωτικό της τεταμένης ατμόσφαιρας στις δύο σχέσεις Αθήνας-Άγκυρα. Την ίδια στιγμή, αναλυτές δεν κρύβουν το φόβο τους η Άγκυρα να επιχειρήσει να συνδέσει την υπόθεση με εκείνη των 8 τούρκων στρατιωτικών που βρίσκονται στην Αθήνα. 
Για τις εξελίξεις τοποθετήθηκε και ο αμερικανός πρέσβης από το Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών. Όπως δήλωσε ο κ. Πάιατ, οι ΗΠΑ παρακολουθούν την κατάσταση. Την ίδια στιγμή, ωστόσο, παραδέχθηκε πως ένα «ατύχημα είναι το χειρότερο σενάριο αυτήν τη στιγμή». Παρόλ' αυτά στη συνέχεια εμφανίστηκε καθησυχαστικός, καθώς, όπως επεσήμανε,  «εξακολουθεί να υπάρχει διάλογος και συνεχείς επαφές ανάμεσα σε Αθήνα και Άγκυρα». Αναφορικά με την πολιτική των ΗΠΑ στην περιοχή, ο κ. Πάιατ τόνισε ότι "οι ΗΠΑ επιθυμούν να διασφαλίσουν την σταθερότητα της Τουρκίας ως μέλος του ΝΑΤΟ", υποστηρίζοντας με νόημα πως "κάτι τέτοιο είναι και προς το συμφέρον της Ελλάδας".

Η σύλληψη και οι κατηγορίες 

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα, τουρκικό δικαστήριο έδωσε εντολή να τεθούν υπό κράτηση οι δύο έλληνες στρατιωτικοί που συνελήφθησαν την Πέμπτη στον Έβρο.  Η ηλεκτρονική έκδοση της τουρκικής εφημερίδας Milliyet, αναφέρει σε ρεπορτάζ του ανταποκριτή της από την Αδριανούπολη, το αιτιολογικό με βάση το οποίο το δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτών.
Όπως χαρακτηριστικά επισημαίνεται στο θέμα που φιλοξενεί την είδηση, υπό τον τίτλο «Τέθηκαν υπό κράτηση οι δύο έλληνες στρατιώτες που συνελήφθησαν στα σύνορα», το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτηση των δύο ελλήνων στρατιωτών για:
-Παραβίαση πρωτοβάθμιας απαγορευμένης στρατιωτικής ζώνης
-Υποψία διαφυγής
-Υποψία καταστροφής αποδεικτικών στοιχείων
-Μη ύπαρξη κατοικίας στην Τουρκία
-Πιθανότητα διαφυγής εξωτερικό

Τι είπαν στην κατάθεσή τους οι Έλληνες αξιωματικοί 

«Δεν είμαστε πράκτορες», φέρονται να δήλωσαν στην κατάθεσή τους οι δύο Έλληνες στρατιώτες που συνελήφθηκαν στον Έβρο, όπως αποκαλύπτουν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.
Ο υπολοχαγός του στρατού ξηράς φέρεται να κατέθεσε ότι κατά τις 10.30 χθες βγήκαν σε περιπολία. “Το χιόνι ήταν γύρω στα 20-25 εκατοστά. Όταν είδαμε ίχνη παπουτσιών πάνω στο χιόνι αρχίσαμε να τα ακολουθούμε σκεπτόμενοι ότι είναι ίχνη παράνομων μεταναστών. Ακολουθώντας τα ίχνη βρεθήκαμε κάτω από ένα δέντρο, απέναντί μας βρέθηκαν Τούρκοι στρατιώτες και μας πήραν τα όπλα. Μετά μας μετέφεραν στο αστυνομικό τμήμα. Εμείς δεν είμαστε πράκτορες, δεν περάσαμε τα σύνορα σκόπιμα. Περάσαμε τα σύνορα λόγω των κακών καιρικών συνθηκών”, φέρεται να είπε.

Τι αναφέρει η Άγκυρα 

Οι δύο Έλληνες αξιωματικοί, που βρέθηκαν εντός τουρκικού εδάφους, παραβίασαν το νόμο και για αυτό πρέπει να ακολουθηθούν όλες οι νόμιμες διαδικασίες, πριν επιστρέψουν στην Ελλάδα.
Αυτό απάντησαν διπλωματικές πηγές στο euronews, εξηγώντας γιατί οι δύο Έλληνες παραμένουν κρατούμενοι.
«Μπήκαν σε τουρκικό έδαφος με στρατιωτικές στολές και οπλισμό. Αυτό είναι νόμιμο ή παράνομο; Είναι παράνομο. Άρα πρέπει να ακολουθηθούν οι νόμιμες διαδικασίες και αρμόδια αρχή είναι τα δικαστήρια. Όλοι μας κάνουν κήρυγμα ότι δεν σεβόμαστε το κράτος δικαίου. Εμείς λοιπόν ακολουθούμε ότι επιτάσσει το κράτος δικαίου. Σήμερα δεν προλαβαίνουν να δικαστούν, αυτό είναι το ατύχημα, για αυτό θα πρέπει να περιμένουν τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα», εξήγησε στο euronews ανώτατος αξιωματούχος της τουρκικής κυβέρνησης, ο οποίος αρνήθηκε ότι στο παρελθόν ακολουθούνταν πιο συνοπτικές και απλές διαδικασίες.

Τι λέει το ελληνικό Πεντάγωνο

Ανώτατη πηγή του πενταγώνου ανέφερε το απόγευμα της Παρασκευής ότι με τη μοναδική κατηγορία της παράνομης διείσδυσης σε απαγορευμένη περιοχή θα οδηγηθούν τη Δευτέρα στην τουρκική δικαιοσύνη τα δύο στελέχη του Στρατού Ξηράς. Μέχρι τότε θα κρατούνται στις φυλακές της Αδριανούπολης.
Η ίδια πηγή ανέφερε πως σε καλό κλίμα διεξάγονται οι συνομιλίες για τη διευθέτηση του θέματος, μεταξύ των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ Ελλάδας και Τουρκίας, Ναυάρχου Ευαγγέλου Αποστολάκη και Στρατηγού Χουλούτ Ακάρ. Η πρώτη επικοινωνία τους έγινε χθες ενώ υπήρξε δεύτερη επικοινωνία τους σήμερα. Στο πλαίσιο αυτό οι πληροφορίες έφεραν τον Τούρκο Αρχηγό ΓΕΕΘΑ να επιθυμεί την ταχεία ολοκλήρωση της διαδικασίας για την επάνοδο των δύο στρατιωτικών στην Ελλάδα.

ΠΗΓΗ: www.thetoc.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου