Τρίτη, 27 Φεβρουαρίου 2018

Παραιτήθηκε και ο Υπ. Οικονομίας Δ.Παπαδημητρίου - Έρχεται ανασχηματισμός

Τα σενάρια ανασχηματισμού επιβεβαιώνουν οι εξελίξεις του τελευταίου 24ωρου καθώς λίγες ώρες μετά την παραίτηση της συζύγου του Ράνιας Αντωνοπούλου, υπέβαλε την παραίτησή του από υπουργός Οικονομίας και ο Δημήτρης Παπαδημητρίου. Η επίσημη ανακοίνωση θα γίνει νωρίς σήμερα το πρωί ενώ μέχρι στιγμής δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση από το Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο κ  Παπαδημητρίου επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και του εξήγησε ότι η απόφαση ήταν μονόδρομος μετά την παραίτηση της κ. Αντωνοπούλου. Η συζήτηση πραγματοποιήθηκε σε καλό κλίμα, με τον πρωθυπουργό να ευχαριστεί τον κ. Παπαδημητρίου για τις προσπάθειες που κατέβαλε στο πεδίο των επενδύσεων.

Σύμφωνα με το ΣΚΑΙ ο οποίος επικοινώνησε με την πλευρά του υπουργού, επιβεβαιώνοντας την είδηση, Παπαδημητρίου και Τσίπρας συμφώνησαν να έχουν μια συνάντηση μετά την επιστροφή του Τσίπρα από την Τρίπολη, ο οπου θα βρεθεί στις εργασίες του Περιφερειακού Συνεδρίου για την Παραγωγική Ανασυγκρότηση.

Το βράδυ της Δευτέρας ο Δημήτρης Παπαδημητρίου βρέθηκε στην Τρίπολη προκειμένου να συμμετάσχει στις εργασίες του 10ου Περιφερειακού συνεδρίου για την παραγωγική ανασυγκρότηση.

Χθες ο Αλέξης Τσίπρας αποφάσισε υπό το βάρος του σάλου που προκάλεσε η υπόθεση με την επιδότηση ενοικίου να απομακρύνει την αναπληρώτρια υπουργό Κοινωνικής Αλληλεγγύης Ράνια Αντωνοπούλου. «Ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, έκανε δεκτή την παραίτηση της αναπληρώτριας Υπουργού Κοινωνικής Αλληλεγγύης, κ. Ρ. Αντωνοπούλου και την ευχαριστεί για την τριετή σημαντική προσφορά της» αναφερόταν στην σχετική ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου.

Στον αντίποδα, ωστόσο, των περί παραίτησης, είναι προφανές ότι η κ. Αντωνοπούλου απεπέμφθη (ή αλλιώς εξωθήθηκε σε παραίτηση), καθώς στη δήλωση που έκανε νωρίτερα η υπουργός δεν υπήρχε καμία αναφορά σε παραίτηση. Η υπόθεση είχε προκαλέσει από την Κυριακή έντονες αντιδράσεις, ενώ από το πρωί της Δευτέρας βουλευτές και στελέχη των ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έπαιρναν επιμελώς αποστάσεις από την συμπεριφορά της αναπληρώτριας υπουργού Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έφερε στο φως δημοσιότητας ο «Ελεύθερος Τύπος», που ανέφερε ότι η αναπληρώτρια υπ. Εργασίας -η οποία είναι και εξωκοινοβουλευτική υπουργός- λαμβάνει 1.000 ευρώ τον μήνα από το κράτος ως έξοδα ενοικίου επειδή τυπικά εμφανίζεται ως κάτοικος Νέας Υόρκης. Η απομάκρυνση Αντωνοπούλου έδωσε εκ νέου τροφή στα σενάρια περί ανασχηματισμού, τα οποία είχαν ατονήσει μετά τις εξελίξεις στα εθνικά θέματα και την οικονομία.

Το δύο τηλεφωνήματα και η κατάργηση της διάταξης

Πλούσιο είναι και το παρασκήνιο που οδήγησε στην αποπομπή της κ. Αντωνοπούλου. Σύμφωνα με πληροφορίες, με την κυκλοφορία του σχετικού δημοσιεύματος στο Μέγαρο Μαξίμου σήμανε συναγερμός. Το πρώτο τηλεφώνημα του πρωθυπουργού προς την αναπληρώτρια υπουργό φέρεται να έγινε το απόγευμα της Κυριακής, προκειμένου νε εκφραστεί η δυσαρέσκεια του κ. Τσίπρα και να δοθούν οι όποιες εξηγήσεις από την κ. Αντωνοπούλου. 

Την Δευτέρα, φαίνεται να έγινε ένα δεύτερο τηλεφώνημα, μετά τη δήλωση της αναπληρώτριας υπουργού, όπου διαπιστώθηκε και ο «χωρισμός». Σε μια προσπάθεια να ανατραπεί το πολύ κακό κλίμα, η κυβέρνηση έσπευσε να δηλώσει ότι θα καταργήσει τη σχετική διάταξη που προβλέπει το επίδομα που ελάβε η κ. Αντωνοπούλου. Διάταξη που η ίδια η κυβέρνηση είχε ψηφίσει στο πλαίσιο της ψήφισης του τρίτου μνημονίου. 

Τα σενάρια για μίνι-ανασχηματισμό

Πρέπει να σημειωθεί μετά την αποπομπή Αντωνοπούλου και την παραίτηση Παπαδημητρίου «φουντώνουν» ξανά τα σενάρια περί ανασχηματισμού τα οποία είχαν ατονήσει την τελευταία περίοδο. Οι πληροφορίες θέλουν τον πρωθυπουργό να εξετάζει το ενδεχόμενο ενός μικρού και όχι δομικού ανασχηματισμού που θα διορθώνει δυσλειτουργίες και θα καλύπτει κενά.

Το πρώτο ζήτημα που θα πρέπει να ρυθμιστεί αφορά τις τρεις, πλέον, κενές θέσεις στο υπουργικό συμβούλιο. Η πρώτη αφορά το χαρτοφυλάκιο της παιδείας, μετά και την πρόσφατη παραίτηση του υφυπουργού κ. Ζουράρι,  το δεύτερο το ιδιαιτέρως κρίσιμο χαρτοφυλάκιο της ανεργίας, μετά την αποπομπή της κ. Αντωνοπούλου και το τρίτο τη θέση του υπουργείου Οικονομίας. 

ΠΗΓΗ: thetoc.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου