ΔΡΟΜΟΣ ΙΚΤΕΟ

Σάββατο, 21 Οκτωβρίου 2017

ΓΙΑΝΝΗΣ ΜΑΝΙΑΤΗΣ στο karfitsa.gr: "Οι νέες εποχές, οι νέες προκλήσεις απαιτούν νέες, έμπειρες και αποτελεσματικές ηγεσίες"

1. Ποιο είναι το πρώτο πράγμα που θα κάνετε εάν εκλεγείτε στον υπό ίδρυση νέο φορέα της Κεντροαριστεράς; 
Η εικόνα που εμφάνισε ο προοδευτικός χώρος κατά την ψηφοφορία επί του νομοσχεδίου για αλλαγή φύλου ήταν χαοτική και μάλιστα παραμονές της ψηφοφορίας για την εκλογή του επικεφαλής του νέου προοδευτικού Κινήματος.

 Οι Κοινοβουλευτικές Ομάδες της ΔΗΣΥ και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ ψήφισαν διαφορετικά, την ίδια στιγμή που οι αρχηγοί τους, Φ. Γεννηματά και Στ. Θεοδωράκης, είναι υποψήφιοι. Συνεπώς, χρειάζεται καλύτερος συντονισμός και σύνθεση κοινών θέσεων. Η χαοτική κατάσταση που παρουσιάστηκε δεν επιτρέπεται να εμφανιστεί ξανά. Γι αυτό, αν εκλεγώ επικεφαλής, ως πρώτη κίνηση ενότητας, με έντονο συμβολισμό, θα είναι η ενοποίηση των δύο Κοινοβουλευτικών Ομάδων. Πρόεδρος δε της ενιαίας πλέον Κοινοβουλευτικής Ομάδας πρέπει να αναλάβει ο νεοεκλεγείς επικεφαλής του νέου Προοδευτικού Κινήματος.
2. Η ενότητα την επόμενη ημέρα πρέπει να θεωρείται δεδομένη; Με ποιον τρόπο θα τη διασφαλίσετε, δεδομένου πως μέχρι και τις επόμενες εθνικές εκλογές θα είστε επικεφαλής ομοσπονδιακού και όχι ενιαίου φορέα; Μπορείτε να συνεργαστείτε με όλους τους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στην Κεντροαριστερά; 
Εγώ έχω ταχθεί δημόσια υπέρ ενός ενιαίου, πολυτασικού φορέα. Αμέσως μετά την εκλογή μου θα δρομολογήσω τις διαδικασίες για το ιδρυτικό συνέδριο. Για ένα κόμμα, ανοικτό στην κοινωνία, συμμετοχικό, αποκεντρωμένο με 13 Περιφερειακές Οργανώσεις. Κίνημα ζωντανό κύτταρο της κοινωνίας.
Από τα εκλεγμένα μέλη των Περιφερειακών Συμβουλίων θα προκύπτει το Πολιτικό Συμβούλιο, με ισόρροπη εκπροσώπηση όλων των περιοχών της χώρας και των πολιτικών τάσεων. Κατοχυρώνεται η άμεση δημοκρατία για τη λήψη των αποφάσεων, με την αξιοποίηση του διαδικτύου.
Δημιουργείται Επιστημονικό Συμβουλευτικό Οργανο. Κανένα μέλος με βουλευτική ή κυβερνητική θέση, εκτός του αρχηγού δεν θα κατέχει θέση στα Περιφερειακά ή στο Κεντρικό Πολιτικό Συμβούλιο.
Για το μέλλον των υπαρχόντων κομμάτων θα αποφασίσουν τα μέλη τους. Φιλοδοξία μου είναι να υπερβούμε τα σημερινά σχήματα και το νέο προοδευτικό Κίνημα να είναι πολύ μεγαλύτερο, πιο δυνατό, πιο αντιπροσωπευτικό της κοινωνίας από το σύνολο και της ΔΗΣΥ – με βασικό κορμό το ΠΑΣΟΚ- και του ΠΟΤΑΜΙΟΥ και των υπόλοιπων Κινήσεων Πολιτών. Μιλώ για μετεξέλιξη χωρίς ιδεολογική και πολιτική μετάλλαξη.
3. Ποιο θα πρέπει να είναι το πολιτικό στίγμα του νέου φορέα. Ποιον χώρο πρέπει να εκφράσει Κέντρο, Αριστερά, Δεξιά, Κεντροαριστερά, κεντροδεξιά κτλ; 
Ο ιδεολογικός και πολιτικός μας χώρος είναι η ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία που ξεκινά από το Μεταρρυθμιστικό Κέντρο και φτάνει στις παρυφές της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Στόχος του νέου φορέα είναι να καλύψει όλο τον προοδευτικό χώρο, να τον «απελευθερώσει» από τον ιδεολογικό διασυρμό και την εκμετάλλευση από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ, που προσπαθεί να παραστήσει τη σοσιαλδημοκρατία. Γι αυτό η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ με προοδευτική εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης είναι κορυφαία προτεραιότητά μου.
Το νέο προοδευτικό Κίνημα θα εκπροσωπεί τους σημερινούς μη προνομιούχους, το σύγχρονο «πρεκαριάτο», όσους ζουν στο περιθώριο και την ανασφάλεια. Τη φτωχοποιημένη μεσαία τάξη, τους απειλούμενους από εισοδηματική εξαφάνιση εργαζόμενους και αγρότες, τους μικρομεσαίους που αγωνίζονται να επιβιώσουν, τους αποκλεισμένους άνεργους, τη νέα γενιά της γνώσης, της καινοτομίας και της δημιουργικότητας που βρίσκονται υπό την απειλή της μετανάστευσης.
Πρέπει να στηριχθεί η υγιής και παραγωγική επιχειρηματικότητα και οι αναδυόμενες επιχειρήσεις για να υπάρξει μέλλον στην πατρίδα, για να δημιουργηθούν νέες ευκαιρίες.
Ηρθε η ώρα για ένα σύγχρονο εθνικό αφήγημα, της Παραγωγικής Ελλάδας, με πρωταγωνιστή την ελληνική Σοσιαλδημοκρατία της Παραγωγής, τη νέα Προοδευτική Παράταξη.
4. Ποιο είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα που εντοπίζετε στον χώρο στον οποίο απευθύνεστε αλλά και τους ψηφοφόρους του χώρου αυτού; 
Εδώ και χρόνια έχει διαπιστωθεί η κρίση της πολιτικής, των πολιτικών, αυτό μεταφράζεται σε επιφύλαξη, σε αδιαφορία στη χειρότερη. Οι πολίτες έχουν πάψει να δίνουν σημασία σ΄αυτά που τους λένε οι πολιτικοί. Ακόμη περισσότερο στα χρόνια της κρίσης, όταν η μεγάλη πλειοψηφία αγωνίζεται να τα βγάλει πέρα. Γι αυτό έχει μεγάλη σημασία η αλήθεια, η ειλικρίνεια, η αξιοπιστία, η απόδειξη με έργα και επιχειρήματα των λόγων.
Η πρότασή μου για 13 debates, 1 σε κάθε Περιφέρεια της χώρας και 2 κεντρικά για την ανεργία και τις επενδύσεις, εξυπηρετούσε ακριβώς την ανάγκη του διαλόγου με τους πολίτες, δυστυχώς δεν την άντεξαν οι μηχανισμοί και απορρίφθηκε. Όπως και η πρόταση για την εξ αποστάσεως ηλεκτρονική ψηφοφορία.
Γι αυτό εξακολουθώ να ζητώ οι υποψήφιοι να κριθούν με βάση το πολιτικό, αλλά και το επαγγελματικό βιογραφικό τους σημείωμα, δηλαδή πόσα «ένσημα» έχουν κολλήσει στην αγορά, την κοινωνία, την πολιτική.
Με το νέο προοδευτικό Κίνημα πρέπει να βάλουμε ένα τέλος στους απεχθείς για τους πολίτες, μηχανισμούς, νεποτισμούς, επικοινωνιακά τρικάκια και ατάκες εξυπνακισμού.

ΠΗΓΗ: karfitsa.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου