ΔΡΟΜΟΣ ΙΚΤΕΟ

Τετάρτη, 20 Σεπτεμβρίου 2017

Tελετή βραβείων του 1ου Αργολικού Διαγωνισμού Διηγήματος από την ΕΣΛΑ

Ολοκληρώθηκε ένας πρώτος και σημαντικός για τα αργολικά χρονικά λογοτεχνικός διαγωνισμός που είχε προκηρυχτεί το 2016 από την Ένωση Συγγραφέων και Λογοτεχνών Αργολίδας. Αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά βήματα στην έκφραση και τη γνωριμία των λογοτεχνικών τάσεων συμπολιτών μας με το ευρύτερο κοινό.

Η Ε.Σ.Λ.Α γεννήθηκε το 2015 απαντώντας στην ανάγκη ενός κοινού χώρου, ενός συλλογικού οργάνου έκφρασης του λογοτεχνικού κόσμου της Αργολίδας και γενικότερα των συμπολιτών μας με συγγραφικό έργο. Έθεσε από την αρχή ως κύριο στόχο την καταγραφή και ανάδειξη της λογοτεχνικής και συγγραφικής δυναμικής στην Αργολίδα και την επικοινωνία με τον ευρύτερο λογοτεχνικό και συγγραφικό χώρο στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

 Ίσως ο στόχος να είναι αρκετά φιλόδοξος και τα μέσα πενιχρά, αλλά από την πρώτη στιγμή η ΕΣΛΑ έδειξε πως είχε σημαντικές δυνατότητες ανάπτυξης με την οργάνωση, στήριξη και παρουσίαση έργων, συμμετοχή στις Εκθέσεις Βιβλίου στο Ναύπλιο με δικό της περίπτερο και σημαντική παρουσίαση (προσωπικά αφιερώματα) σε όλους τους συγγραφείς, αλλά και συμμετοχή σε μια σειρά από δράσεις εκπαιδευτικές και πολιτισμού, όπως οι συνέργειες με το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, η Λέσχη Ανάγνωσης, η παρουσίαση της αργολικής λογοτεχνικής παραγωγής σε διάφορα μέρη του Νομού, κ.ά.

Η τελετή των βραβείων του 1ου Αργολικού Διαγωνισμού Διηγήματος έγινε στο Βουλευτικό παρουσία του Δημάρχου Ναυπλίου κ. Δ.Κωστούρου, της προέδρου του ΔΟΠΠΑΤ κ. Κων. Αναστασίου-Σμυρναίου, της συμβούλου τουρισμού κ. Καλ. Καλκούνου και της προέδρου του Μεταπτυχιακού Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του Πανεπιστημίου κ. Αλκ. Κοντογιάννη. Πλήθος κόσμου στην αίθουσα του Βουλευτικού στήριξε θερμά αυτή την πρώτη προσπάθεια της ΕΣΛΑ. Τον συντονισμό και την παρουσίαση είχε ο Γ.Κόνδης. Στην τελετή παραβρέθηκαν από την Επιτροπή Αξιολόγησης η πρόεδρος Ιφ. Μποτουροπούλου καθηγήτρια στο ΕΚΠΑ, η κ. Βασ. Λαλαγιάννη καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και ο κ. Π. Σταθόγιαννης σεναριογράφος και ποιητής. Υπενθυμίζουμε πως στην επιτροπή συμμετείχαν και ο κ. Γ.Φίλης καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ο Ν.Μπουμπάρης πρόεδρος του Συνδέσμου Φιλολόγων Αργολίδας.

Στις ομιλίες τους η Πρόεδρος της ΕΣΛΑ κ. Κατ. Παπαδριανού και ο Γ.Γ. κ. Θ. Σπαντιδέας τόνισαν τη σημασία αυτού του πρώτου διαγωνισμού και προανήγγειλαν τον δεύτερο διαγωνισμό για το 2018 καθώς και τη θέληση όλων για έναν μελλοντικό διαγωνισμό στο επίπεδο της Περιφέρειας. Η Πρόεδρος της Επιτροπής κ. Ιφ. Μποτουροπούλου και ο κ. Π.Σταθόγιαννης τόνισαν παρουσίασαν ολόκληρη τη διαδικασία, το σκεπτικό βράβευσης της επιτροπής και τη μεγάλη σημασία που αποδίδουν στην επανάληψη του διαγωνισμού. Συνολικά 25 διηγήματα συμμετείχαν και η Επιτροπή Αξιολόγησης απένειμε τρία βραβεία, τρεις επαίνους και τρεις διακρίσεις. Στο διήγημα «Το αγάνωτο σκεύος» του Βασίλη Ι. Παπαμιχαλόπουλου απονεμήθηκε το πρώτο βραβείο, ενώ το δεύτερο απονεμήθηκε στο διήγημα της Κωνσταντίνας Γ. Φλώρου «Το παντελόνι του Αντωνάκη» και το τρίτο στην Ευαγγελία Παζιώτα με τίτλο «Το σπιρτόκουτο». Σε όλους δε τους συμμετέχοντες προσφέρθηκε βεβαίωση συμμετοχής και ένα αντίτυπο της έκδοσης με τα εννέα βραβευμένα διηγήματα.


Ας σημειωθεί πως η ΕΣΛΑ είχε τη χαρά και την τιμή της σημαντικής χορηγίας αυτής της έκδοσης από τις εκδόσεις «ΙΚΟΝΑ» Ν.Γ. Χριστόπουλος Α.Ε που γιόρταζε τα 120 χρόνια συνεχούς λειτουργίας της εταιρείας. Γνωστές σε ολόκληρη την Αργολίδα αλλά και «εκτός συνόρων», οι εκδόσεις «ΙΚΟΝΑ» Ν.Γ.Χριστόπουλος έχουν παρουσιάσει σημαντικές εκδόσεις στην πλούσια ιστορική διαδρομή τους. Η καλαίσθητη έκδοση που περιλαμβάνει τα εννέα βραβευμένα διηγήματα με εξώφυλλο φιλοτεχνημένο από την Αναστασία Κόρδαρη, αποτελεί μια έξοχη χορηγία των εκδόσεων που επιτρέπει στην ΕΣΛΑ να αισιοδοξεί για μια καλύτερη παρουσία στη συνέχεια. Η έκδοση διατίθεται στα βιβλιοπωλεία και στα γραφεία της ΕΣΛΑ (φιλοξενείται στον «Παλαμήδη»).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου