ΔΡΟΜΟΣ ΙΚΤΕΟ

Τετάρτη, 12 Ιουλίου 2017

‘Μουσική Οδύσσεια’ – Το θερινό Σχολείο Μουσικής πραγματοποιείται για τέταρτη συνεχή χρονιά στο Ναύπλιο, με τη συμμετοχή διεθνούς φήμης μουσικών καλλιτεχνών και δασκάλων

Για τέταρτη συνεχή χρονιά πραγματοποιείται και φέτος η Μουσική Οδύσσεια στο Ναύπλιο, από τις 19 μέχρι τις 26 Ιουλίου 2017.  

Η Μουσική Οδύσσεια είναι ένα θερινό πρόγραμμα μουσικής εκπαίδευσης (masterclasses) που προσφέρει διδασκαλία παγκόσμιας κλάσης από διεθνώς αναγνωρισμένους δασκάλους και ερμηνευτές, σε νέους μουσικούς που έχουν παρουσία στη διεθνή μουσική σκηνή και βρίσκονται στην αρχή της καριέρας τους. Εκτός από τη διδασκαλία, το πρόγραμμα παρέχει μοναδική υποστήριξη σε ταλαντούχους νέους καλλιτέχνες, μια και τους προσφέρει ως βραβείο, τη δυνατότητα συμμετοχής τους σε χορηγούμενες συναυλίες σε σημαντικά μουσικά ιδρύματα στο Ηνωμένο Βασίλειο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Οι μουσικοί και ερμηνευτές που συμμετέχουν στη Μουσική Οδύσσεια έχουν διεθνή αναγνωρισιμότητα, ενώ πολλοί εξαυτών έχουν και συνεργασία με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες αντιπροσώπευσης καλλιτεχνών.

Η Ρωσίδα πιανίστρια και καθηγήτρια πιάνου στο Royal College of Music του Λονδίνου, κυρία Yekaterina Lebedeva, ίδρυσε αυτό το θερινό σχολείο μουσικής για πιάνο και φωνή το 2014. Στο πρόγραμμα συμμετέχουν 30-40 σπουδαστές κάθε χρόνο, οι οποίοι έρχονται από χώρες όπως: το Ην. Βασίλειο, την Γαλλία, την Ρουμανία, την Ουγγαρία, την Ρωσία, την Ουκρανία, την Ελλάδα, την Ισπανία, την Τουρκία, το Μεξικό και την Κίνα.

Μεταξύ των επισκεπτών δασκάλων του προγράμματος περιλαμβάνονται διεθνείς αστέρες όπως η Sumi Jo, η Nuccia Focile, η Susan Bullock CBE, η Judith Howarth, η Καθηγήτρια Vanessa Latarche, και οι πιανίστες Artur Pizarro, Christina Ortiz και Janina Fialkowska.

Τα τελευταία χρόνια η Mουσική Οδύσσεια έχει σφυρηλατήσει στενούς δεσμούς με το Δήμο Ναυπλιέων (τον Δήμαρχο Ναυπλιέων, τον ΔΟΠΠΑΤ, το Δημοτικό Ωδείο), το Ωδείο Ναυπλίου, τον τεχνικό πιάνων κ. Μακρυπόδη, τον Προοδευτικό Σύλλογο Ναυπλίου «Ο Παλαμήδης», και με άλλους φορείς στην περιοχή, ενώ συνεργάζεται ολοένα και με περισσότερους διεθνείς οργανισμούς που προσφέρουν στους βραβευμένους σπουδαστές τη δυνατότητα συμμετοχής σε συναυλίες. Ορισμένοι από τους οργανισμούς αυτούς είναι: το φεστιβάλ Young Virtuosi στη Γαλλία, τα ιδρύματα Aspect Foundation, Robert Boas, Talent Unlimited, αλλά και το Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης, και το Διεθνές Φεστιβάλ Ξηροπήγαδου.

Η Yekaterina Lebedeva, που είναι παντρεμένη με Έλληνα σύζυγο, διάλεξε να λειτουργήσει το σχολείο στο Ναύπλιο, γιατί, όπως λέει η ίδια: «Είναι μια χώρα που αγαπώ με απαράμιλλη φυσική ομορφιά και μοναδική πολιτιστική κληρονομιά. Οι διδάσκοντες και οι σπουδαστές μας αγαπούν και θαυμάζουν την Ελλάδα επίσης. Είμαστε ιδιαίτερα υπερήφανοι που μπορέσαμε να στηρίξουμε Έλληνες σπουδαστές στο πρόγραμμα».

Φέτος η Μουσική Οδύσσεια θα πραγματοποιηθεί στις 19-26 Ιουλίου στο Ναύπλιο, με τη συμμετοχή των παρακάτω δασκάλων:

ΠΙΑΝΟ:
Yekaterina Lebedeva, Καθηγήτρια πιάνου στο Trinity Laban Conservatoire, Royal College of Music, και City University , Καλλιτεχνική διευθύντρια της Μουσικής Οδύσσειας.

Artur Pizarro, Πρώτο βραβείο,  Leeds International Piano Competition
Ο πιανίστας Artur Pizarro δίνει συναυλίες και είναι καθηγητής Πιάνου και Μουσικής δωματίου στην Academia Nacional Superior de Orquestra στην Λισαβόνα.

Φωνή:
Η ιταλίδα υψίφωνος Nuccia Focile, (πρώτο βραβείο στον Διεθνή Διαγωνισμό Pavarotti) διδάσκει ως καθηγήτρια στην Wales International Academy of Voice.

Manolis Papasifakis, ρεπετιτέρ, πιανίστας, ακομπανίστας στο διαγωνισμό Μαρίας Κάλλας

Σημειώνεται ότι στο πλαίσιο της Μουσικής Οδύσσειας διοργανώνονται και δωρεάν ανοιχτές εκδηλώσεις και συναυλίες για το κοινό, με το ακόλουθο πρόγραμμα:
Τετάρτη 19 Ιουλίου:
Ωδείο Ναυπλίου 19:30-20:15: Η μουσική Οδύσσεια σας προσκαλεί για μια διάλεξη με τον Artur Pizarro με θέμα “The art of practising piano”
Πέμπτη 20 Ιουλίου:
Δημοτικό Ωδείο, 19:30-20:15: Η μουσική Οδύσσεια σας προσκαλεί για μια συζήτηση με τη Nuccia Focile και τον Μανώλη Παπασηφάκη με θέμα “The art of Bel Canto: pianissimo, recitativi, legato and its connection to the piano repertoire”
Σάββατο 22 Ιουλίου:
Ωδείο Ναυπλίου 19:15-20:00: Η μουσική Οδύσσεια σας προσκαλεί για μια διάλεξη με τη Yekaterina Lebedeva με θέμα: “Bach’s fugues as a path to improve your pianism”

Σάββατο 22 Ιουλίου:
Πλατεία Αγ. Σπυρίδωνα, 21:00: Η Μουσική Οδύσσεια σας προσκαλεί στη συναυλία «Μουσική βραδυά στο Ναύπλιο»
Κυριακή 23 Ιουλίου:
Βουλευτικό, 21:00: Η Μουσική Οδύσσεια σας προσκαλεί στη συναυλία: «Ένα απόγευμα με τη Μουσική Οδύσσεια» με τη συμμετοχή των σπουδαστών του προγράμματος
Δευτέρα 24 Ιουλίου:
Βουλευτικό, 21:00: Η Μουσική Οδύσσεια σας προσκαλεί στη συναυλία: «Ένα απόγευμα με τη Μουσική Οδύσσεια» με τη συμμετοχή των σπουδαστών του προγράμματος
Τρίτη 25 Ιουλίου:
Βουλευτικό, 21:00: Η Μουσική Οδύσσεια σας προσκαλεί στη συναυλία: «Ένα απόγευμα με τη Μουσική Οδύσσεια» με τη συμμετοχή των σπουδαστών του προγράμματος
Τετάρτη 26 Ιουλίου:
Βουλευτικό, 21:00: Η Μουσική Οδύσσεια σας προσκαλεί στη «Συναυλία λήξης της Μουσικής Οδύσσειας» με τη συμμετοχή των  βραβευμένων σπουδαστών. Ο δήμαρχος Ναυπλίου θα απονέμει τα βραβεία στους διακριθέντες σπουδαστές.
.

Σχετικά με την Καλλιτεχνική Διευθύντρια της Μουσικής Οδύσσειας

Η Yekaterina Lebedeva ξεκίνησε την καριέρα της στο Ηνωμένο Βασίλειο ως προσκεκλημένη καλλιτέχνιδα στο South Bank Centre με τη σειρά συναυλιών FRESH το 1999. Έκτοτε έχει δώσει συναυλίες σόλο και με ορχήστρες ή άλλους καλλιτέχνες. Στην Αθήνα εμφανίστηκε ως σολίστ με την Ορχήστρα των Χρωμάτων στην Αίθουσα Φίλων της Μουσικής του Μεγάρου Αθηνών. Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για έργα όπου συνεργάζονται καλλιτέχνες από διαφορετικά μουσικά πεδία και προελεύσεις, έχοντας δώσει συναυλίες με χορό, ποίηση, και εικαστικές τέχνες. Το επόμενο πρόγραμμά της περιλαμβάνει Ισπανική μουσική με λαϊκά νανουρίσματα, χορό φλαμένκο και προβολή ζωγραφικών έργων στο Λονδίνο, την Φρανκφούρτη και την Ισπανία. «Βρίσκω πως αυτές οι συνεργασίες ελκύουν ένα κοινό που μπορεί να μην έχει προηγουμένως εξερευνήσει την κλασική μουσική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου