ΔΡΟΜΟΣ ΙΚΤΕΟ

Πέμπτη, 27 Απριλίου 2017

Συνάντηση της ΕΝΠΕ με τον υπουργό αγροτικής ανάπτυξης κ.Αποστόλου - Τα συμπεράσματα της Ελένης Παναγιωτοπούλου

Πολλές οι υποσχέσεις που δόθηκαν χθες από την πλευρά του υπουργείου Αγροτικής ανάπτυξης  προς εμάς, τα μέλη του Δ Σ της Ένωσης  Περιφερειών Ελλάδος ( ΕΝΠΕ), στη συνάντηση  που έγινε χθες,  Τετάρτη 25 Απριλίου,  στα γραφεία της ΕΝΠΕ στην Αθήνα. 

Ο υπουργός κ. Αποστόλου συνοδευόταν απο τους Γ. Γραμματείς, κυρίους Αντώνογλου και Κασσίμη και άλλους συνεργάτες .

Στην επιμονή της ΕΝΠΕ σχετικα με τις καθυστερήσεις  που παρουσιάζει  το πρόγραμμα αγροτικής ανάπτυξης (ΠΑΑ) , δεσμεύθηκαν  οτι ο κύριος όγκος των μέτρων του προγράμματος θα εχει  προκηρυχθεί μέσα στο 2017, με πληθώρα δράσεων μέχρι το καλοκαίρι , γεγονος που κατα τη γνώμη μου φαίνεται εξαιρετικά δύσκολο να επιτευχθεί , ας ελπίσουμε όμως να γίνει. 

Όσον αφορά τις ομάδες παραγωγών, θα τεθεί το σχέδιο σε δημόσια διαβούλευση άμεσα, πιθανότατα την αλλη εβδομάδα, ενω για τους νέους γεωργούς μας διαβεβαίωσαν οτι όλα εξελίσσονται ομαλά. Πάντως το πληροφοριακό σύστημα δημιουργεί προβλήματα.

Όσον αφορά τα εγγειοβελτιωτικά έργα, αναγνωρίστηκε η ύπαρξη πολλών προβλημάτων και επιμείναμε στην ανάγκη  να διευκολυνθεί η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών , για να μειωθεί το κόστος στους παραγωγούς και στην ανάγκη να υπάρχουν νέες ρυθμίσεις των χρεών  απο τη ΔΕΗ.
Όσον αφορά τις ελλείψεις σε κτηνιάτρους και γεωπόνους επιμείναμε πολύ, χωρις κι εδώ να πάρουμε σαφείς δεσμεύσεις.

Το προγραμμα αλιείας θα προκηρυχθεί κατα 50% κι αυτο μέσα στο καλοκαίρι  μέχρι τον Σεπτέμβριο. 

Πολυ θετικό νέο αποτελεί κατα τη γνώμη μου η υπογραφή σύμβασης του Υπουργειου με την Ευρ. Τράπεζα Επενδύσεων , προκειμενου να γίνει μια μελέτη για νέα χρηματοδοτικά εργαλεία προς του αγρότες ( πχ πως μπορει να γίνει χρηματοδοτική κάλυψη  της προσωπικής συμμετοχής στα νέα προγράμματα ).

Τελος , πολύ θετική εξέλιξη ήταν η αποδοχή απο τον υπουργό της πρότασής μας για την σύσταση  κοινής  ομάδας εργασίας του Υπουργείου και της Ένωσης Περιφερειών, η οποία, σύμφωνα με τα σύγχρονα πρότυπα, θα παρακολουθεί σε τακτά διαστήματα την πορεία υλοποίησης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-20, συμβάλλοντας στη  γρήγορη και αποτελεσματική απορρόφηση των πόρων του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου