ΔΡΟΜΟΣ ΙΚΤΕΟ

Τετάρτη, 26 Απριλίου 2017

''ΕΡΩΜΕΝΕΣ ΣΤΟΝ ΚΑΜΒΑ'' της Σοφίας Καψούρου στο ''ΦΟΥΓΑΡΟ''

Οι «Ερωμένες στον Καμβά», ένα έργο της Σοφίας Καψούρου από την Αργολίδα, είναι ένας ύμνος στον έρωτα και στη γυναίκα. Στον παράνομο, παθιασμένο έρωτα που αρχικά ζωογονεί αλλά τελικά θανατώνει και στη γυναίκα ερωμένη, στη γυναίκα πηγή τέχνης και ηδονής. 

Από τις χιλιάδες ανώνυμες ή επώνυμες, γνωστές ή άγνωστες ερωμένες της Ιστορίας, αναδύονται δύο: Η ερωμένη του αναγεννησιακού ζωγράφου Ραφαήλ, Φορναρίνα, και η ερωμένη-μοντέλο του ζωγράφου Μοντιλιάνι, Ζαν Εμπιτέρν, έτσι ώστε οι ιστορίες τους να καταγράφουν την Ιστορία της Τέχνης. "Πρέπει να ξύσεις τον καμβά για να βρεις την αλήθεια"! Ένας μοναδικός διάλογος θεάτρου και ζωγραφικής!
Για πρώτη φορά στο ελληνικό θέατρο σκιαγραφείται τόσο ζωντανά και τολμηρά η σχέση των εραστών μέσα από την Ιστορία της Τέχνης. Τη Φορναρίνα ερμηνεύει η Ασπασία Κοκόση, ενώ τη Ζαν Εμπιτέρν η Σοφία Καψούρου. Επί σκηνής, σε ρόλο performer, η εικαστικός /φοιτήτρια της Σχολής Καλών Τεχνών Δέσποινα Βιλλιώτη και η επίσης εικαστικός Εμμέλεια Φιλιπποπούλου.
Ένα ιδιαίτερο και πρωτότυπο έργο που αγαπήθηκε από κοινό και κριτικούς και παίχτηκε με επιτυχία για δύο συνεχόμενες χρονιές στην Αθήνα, με πρώτο σταθμό το Τρένο στο Ρουφ και δεύτερο τον Πολυχώρο Vault. Ταξίδεψε και στην υπόλοιπη Ελλάδα κι έρχεται για πρώτη φορά στο Ναύπλιο στο ΦΟΥΓΑΡΟ!
Σημειώνεται ότι το έργο «Σούμαν» της Σοφίας Καψούρου παρουσιάστηκε με μεγάλη επιτυχία στο Εθνικό Θέατρο από 1 έως 18 Φεβρουαρίου στα πλαίσια της δράσης «Ο συγγραφέας του μήνα» και κυκλοφορεί σε βιβλίο από τις Εκδόσεις Σοκόλη.Ερωμένες στον καμβά
Κείμενο: Σοφία Καψούρου
Σκηνοθεσία: Παναγιώτης Παναγόπουλος
Παίζουν (με αλφαβητική σειρά):
Σοφία Καψούρου (Μελαχρινή Ερωμένη, Ζαν Εμπιτέρν)
Ασπασία Κοκόση (Ξανθιά Ερωμένη, Φορναρίνα)
Εικαστική διάδραση: Δέσποινα Βιλλιώτη, Εμμέλεια Φιλιπποπούλου
Σάββατο 6 Μαΐου 9μμ & Κυριακή 7 Μαΐου 8μμ
Γενική είσοδος: 10€

Προπώληση: FOUGARO Le Café στο Ναύπλιο & En Lefko Modern Bistro στο Άργος
πληροφορίες 2752047300 | info@fougaro.gr

Γράφτηκαν για την παράσταση: 
Το έργο "Ερωμένες στον καμβά" της Σοφίας Καψούρου συγκλονίζει για την πρωτοτυπία του θέματος, τις ιστορικές γνώσεις της συγγραφέως, τις λογοτεχνικές αναζητήσεις, την καλλιτεχνική της φλέβα και την ευαισθησία της σε θέματα κοινωνιολογικού ενδιαφέροντος, καθώς και τον μοντέρνο τρόπο γραφής.
Το κείμενο είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στην λογική και την υπέρβασή της- ειδικότερα μέσω της ευρηματικής υπερφυσικής επιστροφής των ερωμένων (μήπως το πορτρέτο ταυτίζεται στο έργο με τον τάφο, όπως το συναντάμε σε λαϊκές αφηγήσεις και δημοτικά τραγούδια;) ∙ ένα παιχνίδι ανάμεσα στον ρεαλισμό και τον συγκρατημένο λυρισμό, ακριβώς γιατί η συγγραφέας φωτίζει την κρυμμένη πίσω από τον καμβά αλήθεια. Η λεπτή ειρωνεία ενισχύει τη ρεαλιστική γραφή. Παράλληλα, υπάρχουν τολμηρές εικόνες και μεταφορές, παραφθορές λογοτεχνικών φράσεων, καθώς και ανοίκειες γλωσσικές συνδέσεις.
Οι «Ερωμένες στον καμβά» είναι ένας ύμνος στις γυναίκες που λατρεύτηκαν αλλά έμειναν μόνες∙ ένας ύμνος στις αιώνιες ερωμένες.
Οδυσσέας Κουμαδωράκης | 1ο Πανελλήνιο Συμπόσιο Συγγραφέων Αργολίδας,
Παν/μιο Πελοποννήσου, Τμήμα Θεατρικών Σπουδών Ναυπλίου, άνοιξη 2016
Οι Ερωμένες στον Καμβά είναι ένα αιχμηρό μα συνάμα ευαίσθητο και ευγενές ψυχογράφημα του τυφλού και μοιραίου πάθους, είναι μία ροκ ωδή στον εκστατικό έρωτα… Η συγγραφέας στέκεται με ιδιαίτερη φροντίδα στις λεπτομέρειες και μας μεταφέρει αποτελεσματικά το κλίμα της εποχής, αλλά και τις εντάσεις των προσώπων σχηματίζοντας και χρωματίζοντας ιδιαίτερα εντυπωσιακά τα πορτρέτα που απαρτίζουν το έργο.
Οι ερμηνείες και από τις δύο πρωταγωνίστριες είναι ιδιαίτερα αξιόλογες, αφού και οι δύο ηθοποιοί δίνουν τον καλύτερο τους εαυτό επί σκηνής. Ερωτικές και ερωτεύσιμες, γοητευτικές και γοητευμένες μα πάνω από όλα παθιασμένες μας βάζουν για τα καλά στο νόημα και μας «στριμώχνουν» στις σκοτεινές γωνιές ενός τυφλού έρωτα…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου