ΔΡΟΜΟΣ ΙΚΤΕΟ

Παρασκευή, 14 Απριλίου 2017

Ο επιτάφιος της ΓΚΑΤΖΙΑΣ...ενός γραφικού χωριού στο ύψωμα του Αραχναίου και στην Κοιλάδα του Αμαριανού

Στο γραφικό χωριό της Γκάτζιας Αργολίδας, με τους λιγοστούς κατοίκος πλέον, οι γυναίκες του χωριού έφτιαξαν τον επιτάφιο όπου το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής θα γίνει η περιφορά του από τους άντρες, γύρω από την πολύ όμορφη και προσεγμένη εκλησία του Αγίου Κωνσταντίνου, 500 μέτρα μακριά από την κεντρική πλατεία του. 

Μέχρι λίγα χρόνια πριν, στην Γκάτζια η Ανάσταση γινόταν στις 9.00 το βράδυ και όχι στις 12 όπως σε όλες τις άλλες εκκλησίες επειδή δεν υπήρχε ιερέας για να λειτουργήσει. Υπήρχε ένας όπου στις 12 έπρεπε να βρισκόταν στο κεφαλοχώρι του Αγίου Δημητρίου (Μετόχι). Εδώ και κάποια χρόνια όμως έχει βρεθεί λύση και η ανάσταση γίνεται κανονικά.

Σταύρος Λαμπρούσης

Η ιστορία του χωριού όπου οι απόψεις για το πως δημιουργήθηκε διαφέρουν σύμφωνα με την Βίκιπαίδεια:

Ο οικισµός της Γκάτζιας βρίσκεται σε ύψωµα του Αραχναίου σε µια γωνιά στην κοιλάδα του Αµαριανού και στο δηµόσιο δρόµο που συνδέει το Χέλι µε το Ναύπλιο που περνά και από τον Άγιο Δηµήτριο. Από τον οικισµό αυτόν είναι ορατός ολόκληρος ο Αργολικός κάµπος, ο Αργολκός κόλπος και η Κυνουρία.
Για τη δηµιουργία του οικισµού της Γκάτζιας υπάρχουν δυο εκδοχές... 
Η πρώτη εκδοχή λέει ότι τον οικισµό αυτόν τον ίδρυσαν οι Βενετοί οι οποίοι µετέφεραν πληθυσµό από την Γκάτζια της Αττικής την οποίαν κατείχαν κατά το διάστηµα 1394-1402 και είχαν συγκεντρώσει εκεί πολλούς πολεµιστές Αρβανίτες για να ελέγχουν τον αυχένα Υμηττού-Πεντέλης  και που ο έλεγχος αυτός συνέβαλε πάρα πολύ στη άµυνα της Αθήνας από τους Βενετούς µε την βοήθεια των µισθοφόρων Αρβανιτών. Ειδικότερα πιστεύεται ότι κατά το έτος 1396 ο εξουσιαστής και Καπετάνιος του Αργους Αλµπάνο-Κονταρίνι, γόνος µεγάλης Βενετικής οικογένειας, που µετατέθηκε από την Αθήνα στην Αργολίδα, µετέφερε συγχρόνως και µέρος των κατοίκων της Κάτζιας Αττικής στην νέα επαρχία του την Αργολίδα και τους εγκατέστησε στη σηµερινή Κάτζια.
Η δεύτερη εκδοχή είναι ότι συνέβη ακριβώς το αντίθετο, ότι δηλαδή η Γκάτζια Αττικής να προήλθε από µετοίκηση των κατοίκων της Γκάτζιας Αργολίδας, όπως ακριβώς έγινε ο εποικισµός και πολλών άλλων χωρίων της  Αττικής από την µετακίνηση Αρβανιτών από την Πελοπόννησο και ιδιαίτερα την Αργολίδα. Αν πράγµατι συµβαίνει το δεύτερο θα πρέπει να ερευνηθεί πότε ιδρύθηκε ο οικισµός αυτός στην Αργολίδα και που οφείλεται η ονοµασία αυτού.
 Στην περίπτωση αυτή η ονοµασία της Γκάτζιας πιθανόν να οφείλεται στον Νέριο-Ατζεόλη ο οποίος πρώτος το 1336 περίπου θα εγκατέστησε σε αυτήν την ακραία περιοχή της επικράτειας του, Αρβανίτες σαν φύλακες των συνόρων της επικράτειας. Η δεύτερη αυτή εκδοχή ίσως είναι και η επικρατέστερη.
Οι σηµερινοί κάτοικοι της Γκάτζιας είναι οι περισσότεροι Αρκάδες που έχουν εγκατασταθεί εκεί τα τελευταία χρόνια λίγο πριν από το δεύτερο παγκόσµιο πόλεµο και οι οποίοι είχαν έλθει σαν τσοπάνηδες και κατ' αρχάς έµεναν στη Γκάτζια µόνο τους χειµερινούς µήνες, αλλά σιγά-σιγά έγιναν μόνιµοι κάτοικοι αυτής.
 Εκτός από τους Αρκάδες υπάρχουν στη Γκάτζια και Αρβανίτες που προέρχονται από το Χέλι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου